Adem Güneş - Pedagoji Okulu 16 - Evlilikte Eşlerin Birbirine Bağlanması Notlar

Pedagog Adem Güneş'in Haftalık olarak canlı yayınladığı "Pedagoji Okulu" programını merakla takip ediyorum. Kendisi sağlıklı bir aile olabilmek ve çocuk eğitimi ile ilgili çok faydalı bilgiler paylaşıyor. En az bir saatlik videoları tekrar tekrar geriye dönüp izleme şansım olmadığı için kendime kısaca notlar aldım. Programın 16.haftasında yayınlamış olduğu "Evlilikte Eşlerin Birbirine Bağlanması" adlı bölümüne ait kendim için aldığım notları sizlerle de paylaşmak istedim. Videoyu da aşağıda paylaşıyorum. Videoyu izleyen veya yazıyı okuyan herkese faydası olmasını Allah azze ve celle nasip eder İnşaAllah.




EŞLER ARASINDA BAĞLANMA SORUNLARININ NEDENLERİ:

-Eşlerin birbirlerinin birey olmasına müsaade etmemesi (sindirmek, ezmek, düşüncelerine değer vermemek, küçümsemek, konuşturmamak, dinlememek, aşağılamak, düşüncenin oluşmasına izin vermemek)
-Mutlak güven hissinin oluşmaması (Güven, kişinin kendisini eşinin yanında rahat ve emniyette hissetmesi halidir.) Güven duygusuna engel olan davranışlar eleştirilerdir.
-Eşi yönetmeye çalışmak ve yönlendirmek, kendine benzetmeye çalışmak (Kadının erkeği pasifleştirmesi, erkeklerin de kadını erkekleştirmesi.)
-Hareketleri kısıtlamak, kişisel sınırlara saygı duymamak
-Mızmızlanıp şikayette bulunmak, oflayıp puflamak ve mimiklerin yanlış kullanımı
-Kazanılan paranın ayrılması ve yapılacak harcamaların istişare edilmemesi
-Mahremiyet genişlemesi: Eşler arasında ki özel sorunların üçüncü bir kişiye aktarılması, aktaran kişinin eşine bağlanmasında problemler ortaya çıkarır. (Mahrem konular, ağız kokusu, horlama, aşırı kilo vs. gibi) Mahremiyet sınırları genişledikçe sağlıksız bir ilişki ortamı oluşur.
-Şeffaflık konusu: Eşlerin kendilerine ait özel konuları olabilmeli, kişisel özel yaşamın ve alanın olması gerekli (Tuvalet ihtiyacı birbirlerinin yanında giderilmemeli gibi, bu tür kişisel durumlar için eşler birbirine alan bırakmalı)

OLUMSUZ DAVRANIŞLARI ÇÖZMEK İÇİN ELEŞTİREL ORTAM YERİNE HAFTALIK AİLE TOPLANTILARININ YAPILMASI:

Haftalık toplantıların olmadığı ev otel gibi kullanılan bir evdir. Aile toplantısının anlamı yapılacak listesi gibi değil, herkesin aynı ortamda birer birey olarak sorunları problemleri ve duyguları, yukarıda ki kurallara dikkat ederek özgür bir şekilde dile getirmesidir. Ortak akılla karar verilmesine zemin hazırlamak, bir şey alınırken veya bir karar verilirken istişare etmek ve bu toplantılarla iletişimi kuvvetlendirmek gerekir.







Comments